Advies & Tips

ben nooren tandarts mondzorg woerden

Poetstip 1: tandpasta, van tandarts Ben Nooren

Poetsen met een tandpasta is de meest efficiënte manier om tandplak van uw tanden te verwijderen. Een goede tandpasta bevat in ieder geval fluoride en dient tweemaal daags te worden toegepast. De fluoride in tandpasta maakt het tandglazuur sterker. Vanaf het moment dat kinderen de eerste melktanden krijgen is het daarom belangrijk dat met een fluoride tandpasta wordt gepoetst. Kleinere kinderen (tot 5 jaar) slikken tandpasta vaak nog door. Daarom is het verstandig om voor deze leeftijdscategorie een peutertandpasta te gebruiken omdat het schadelijk is om teveel fluoride binnen te krijgen. Daarnaast zijn er tandpasta’s ter voorkoming van diverse aandoeningen, zoals gevoelige tandhalzen, ontstoken tandvlees en tandsteen. Of deze tandpasta’s het genoemde effect hebben, is niet in alle gevallen bewezen. Heeft u specifieke klachten zoals gevoeligheid, bloedend tandvlees of een droge mond? Wij helpen u graag met het kiezen van de juiste tandpasta.

abdel el barkani mondhygienst mondzorg woerden

Poetstip 2: interdentaal reinigen, van mondhygiënist Abdel el Barkani

Uw handborstel of electrische tandenborstel reinigt alleen de voorkant, de achterkant en het bijtoppervlak van de tanden en kiezen. Vergeet niet de oppervlakken tussen de tanden, waar de bacteriën zich ook hechten, te reinigen. De plaque moet regelmatig worden verwijderd, anders kan dit tandvleesontstekingen, gaatjes en/of een slechte adem veroorzaken. Er zijn verschillende hulpmiddelen verkrijgbaar om plaque tussen de tanden en kiezen te verwijderen zoals ragers of tandenstokers. Vraag uw tandarts of mondhyigiënist wat het beste bij u past. Stop niet met het reinigen tussen uw tanden als uw tandvlees pijnlijk is en bloedt. Bloedend tandvlees duidt vaak op een tandvleesontsteking. Het stopt vanzelf met bloeden indien het tandvlees genezen is.

nicole sluitman tandarts mondzorg woerden

Poetstip 3: napoetsen bij kinderen, van tandarts Nicole Sluitman

Meestal willen kinderen al op zeer jonge leeftijd zelf hun tanden poetsen. Dat is prima. Stimuleer dat vooral. Maar kinderen poetsen nog niet overal even goed. Dat heeft te maken met de ontwikkeling van de motoriek. Daarom is hulp nodig! Goed tandenpoetsen gaat niet vanzelf, dat moet een kind leren. Poets daarom de tanden en kiezen bij kinderen tot 10 jaar ten minste 1x per dag na, ook als uw kind elektrisch poetst. Met het napoetsen maakt u tevens duidelijk hoe belangrijk deze dagelijkse verzorging is. Zo wordt tandenpoetsen een goede gewoonte. Ook na het 10e jaar blijft het belangrijk om het tandenpoetsen te begeleiden en te controleren.

denise van der wel preventie assistente mondzorg woerden

Poetstip 4: tong poetsen, van preventieassistente Denise van der Wel

De bacteriën in de voedselresten op het achterste gedeelte van uw tong produceren zwavel. Dat ruikt onaangenaam. Op een ruwe tong blijven makkelijker voedselresten achter dan op een gladde tong. Iemand met een ruwe tong heeft meer kans op tongbeslag en dus op halitose (vieze adem). Reinig uw tong daarom met een tongreiniger. Schraap in ongeveer vijf keer de bacteriën en het slijm van uw tong af. Hoe verder u achter op uw tong komt, hoe meer u kunt weghalen.

jeannine kolkman preventie assistente mondzorg woerden

Poetstip 5: eet en drinkmomenten, van preventie-assistente Jeannine Kolkman

Gaatjes onstaan doordat bacteriën suikers omzetten in zuren. Dit zuur tast de tanden aan, met gaatjes als gevolg. Niet alleen in snoep of frisdrank zitten suikers, ook in veel “gezonde”voedingsmiddelen als fruit en brood zitten suikers verborgen. Het wel of niet ontstaan van gaatjes heeft vooral te maken met het aantal zoetmomenten per dag. Een zoetmoment is ieder kwartier waarbinnen u suikers consumeert. Dit mogen er bij volwassenen maximaal 7 zijn, en bij kinderen 5 a 6 per dag.

michael wang tandarts mondzorg woerden

Poetstip 6: reinigen van een gebitsprothese, van tandarts Michael Wang

Net als bij u eigen tanden en kiezen komen er voedselresten en bacteriën op uw kunstgebit. Het kunstgebit kan verkleuren door nicotine, thee, koffie en wijn of er kan tandsteen ontstaan. Spoel uw mond en reinig uw kunstgebit na iedere maaltijd met water. U kunt uw kunstgebit het beste reinigen met een speciale prothese borstel met zeep of een vloeibaar prothese reinigingsmateriaal. Gebruik nooit heet water en chemische of agressieve reinigingsmaterialen zoals vloeibaar schuurmiddel, bleek, tandpasta of de bekende bruistabletten. Deze materialen kunnen uw kunstgebit beschadigen en het aanzien nadelig beïnvloeden. Wat goed werkt, vooral tegen tandsteen, is om uw kunstgebit een hele nacht lang in een bekertje met pure schoonmaakazijn te leggen. Gebruik niets anders en ga vooral niet met iets scherps aan het kunstgebit krabben. Hiermee beschadigd u het gebit.

erica blonk patientencontact mondzorg woerden

Afspraken-tip: 1 sms ter herinnering van de afspraak, van balie-assistente Erica Blonk

Indien u een afspraak wilt annuleren, dan horen wij dit graag zo spoedig mogelijk. Een afspraak dient minimaal 24 uur van te voren-, telefonisch-, te worden afgezegd. Bij geen of een te late afzegging zijn wij genoodzaakt de gereserveerde tijd bij u in rekening te brengen. Het is zowel voor u als voor ons vervelend als een afspraak vergeten wordt. Een geheugensteuntje biedt uitkomst. Wij sturen daarom een dag van tevoren een herinnering van uw afspraak. Dat gebeurt door middel van een automatisch sms’je. De sms-dienst is een extra service. Het kost u niets.