Mondhygiëne

Uit vele onderzoeken ie gebleken dat mondhygiëne heel belangrijk is voor het gebit. Gaatjes in tanden en kiezen kunnen door een goede mondhygiëne worden voorkomen, of in ieder geval worden verminderd. Ook tandvleesproblemen kunnen door een goede mondhygiëne worden voorkomen.

De kleur van gezond tandvlees is roze. Ongezond of ontstoken tandvlees is vaak roder van kleur, gezwollen en bloedt sneller bij bijvoorbeeld tandenpoetsen. Er is een regel die altijd geldt: gezond tandvlees, bloedt nooit!

Tandplak op de tanden en kiezen veroorzaakt een ontsteking in de rand van het tandvlees. Zo’n tandvleesontsteking heet gingivitis. Deze ontsteking kan zich uitbreiden van de tandvleesrand naar het daaronder gelegen kaakbot. Dit kan uiteindelijk leiden tot parodontitis. Parodontitis is een tandvleesontsteking die verder gaat dan het tandvlees. Als het tandvlees ver is teruggetrokken, kan dat een lelijk gezicht zijn. Doordat bij terugtrekkend tandvlees de wortels gedeeltelijk bloot komen te liggen, kunnen de tanden en kiezen erg gevoelig zijn bij het poetsen, warme, koude, zoete of zure dranken en spijzen. Eenmaal afgebroken kaakbot kan zich niet meer herstellen. Uiteindelijk kan er door parodontitis zoveel kaakbot verdwijnen dat de tanden en kiezen los gaan staan en tenslotte uitvallen.

Dit willen wij van Team Mondzorg Woerden graag voorkomen, dus daarom vinden wij het belangrijk dat er veel aandacht wordt besteed aan een goede mondhygiëne. Er zijn daarom Mondhygiënisten, Paro Preventie assistentes, en Preventie assistentes bij ons werkzaam die samen met jou kunnen zorgen dat deze problemen niet ontstaan of worden verminderd of verdwijnen.

Als je een behandeling nodig hebt bij een Preventie assistente zal zij je vertellen wat je zelf kunt doen voor een goede mondhygiëne, zij zal ook tandsteen en aanslag weghalen wat op de oppervlakte van je tanden en kiezen aanwezig is.De paro preventie assistente zal de zelfde behandeling uitvoeren, alleen zal zij wat dieper onder het tandvlees tandsteen verwijderen, en samen met jou er alles aan doen om te zorgen dat je gingivitis geen parodontitis zal worden.

Als de behandelingen bij de paro preventie assistente niet het gewenste resultaat heeft, zal je tandarts je doorverwijzen naar de mondhygiënist. Deze zal het paro protocol starten in overleg met de tandarts en overgaan naar een diepte reiniging van je tandvlees bij tanden en kiezen, en zij zal samen met jou alles inzetten voor het behoud van je tanden en kiezen.

Vraag aan je behandelend tandarts van Team Mondzorg Woerden meer informatie over een mondhygiëne behandeling : Persoonlijke aandacht, goed gevoel.