Tandheelkunde

Tandheelkunde is het vakgebied dat zich bezighoudt met het herkennen, voorkomen en behandelen van ziekten van tanden en kiezen en de omringende structuren.

Team Mondzorg Woerden zal je gebit met onze beste zorg en de modernste apparatuur behandelen.
Regelmatig controleren we je tanden en kiezen op gaatjes en beoordelen we eventuele vullingen, kronen en implantaten. Tevens controleren we op tandsteen en kijken of er sprake is van ontstekingen van het tandvlees en/of kaakbot. Een beetje tandsteen wordt meteen bij de controle weggehaald. Bij veel tandsteen of heftige ontsteking van het tandvlees zal een vervolgafspraak bij de preventie assistent of mondhygiënist gepland worden. Heb je regelmatig veel tandsteen dan kun je ook een combi afspraak maken waarbij de reiniging en controle gecombineerd worden.

Deze controle vind over het algemeen om de 6 maanden plaats. Heb je echter een gebit met een laag risico kan het zijn dat maar een keer per jaar een controle nodig is. Hetzelfde geldt voor de röntgenfoto’s. Loop je een hoger risico op gaatjes, dan zullen er vaker (1 keer per jaar) foto’s gemaakt worden. Bij een laag risico maken we maar een keer per 3 jaar foto’s. Team Mondzorg Woerden heeft ook de mogelijkheid om een grote overzichts foto te maken (OPT, orthopantomogram) als er een behandelplan moet worden gemaakt. Op deze foto zijn je kaak te zien en al je tanden en kiezen.

Het repareren van gaatjes (caviteiten) gebeurd door Team Mondzorg Woerden met de grootste zorg. Het vul materiaal is wit (composiet of porselein) zodat ook je kiezen er wit uit blijven zien. Omdat deze vulling droog moet worden aangebracht gebruiken wij een rubber lapje, oftewel cofferdam. De vulling die is aangebracht is gelijk hard, zodat je gelijk weer kunt eten en drinken.

Kroon
Als een tand of kies zover gevuld is, dat er geen nieuwe vulling meer bij gemaakt kan worden, komt het voor dat er niks anders meer aan te doen is dan er een kroon en / of een brug op te zetten. Zo blijft de functie van de kies behouden en kan je er weer goed mee eten. Een kroon kan ook zeker voor een verfraaiing zorgen van je gebit. Het kan voorkomen dat je kiespijn krijgt, wij willen je graag gelijk dezelfde dag helpen. Bel daarom op tijd, zodat wij je kunnen helpen.
Soms komt het voor dat je een zenuw ontsteking hebt in je kies, Team Mondzorg Woerden wil je heel graag van de pijn afhelpen. Er zal gekozen kunnen worden voor een wortelkanaalbehandeling. De zenuw in je kies wordt er dan uitgehaald, dit gebeurd uiteraard met een verdoving. Om de wortelkanaalbehandeling zo zorgvuldig mogelijk te doen beschikt Mondzorg Woerden over microscopen.

Soms is een tand of een kies door omstandigheden niet meer te behouden. Dan zal een kies of tand of meerdere tanden of kiezen moeten worden getrokken. Dan kan Team Mondzorg Woerden zorgen voor een vervanging die de natuurlijke situatie zo veel mogelijk benaderd.